Rijkspaviljoen Floriade

Rijkspaviljoen Floriade

Voor de Floriade van 2012 heb ik het constructief ontwerp gemaakt. De vraag kwam van de architect om een systeem te verzinnen voor een constructie die eigenlijk al nauwelijks te tekenen was. En dat gemaakt uit vlakke panelen.

Geïnspireerd op oude Duitse bouwmethode om grote houten bogen te maken met korte stukken hout (‘Zollinger’ methode) en gesteund door een dag proberen met stukken karton, piepschuim en een handrekenmachine is de basis ontworpen.

Floriade 4

De truc zit in de samenstelling uit houten dozen van 3 vakken met ribben van in vorm gefreesd Kerto-Q en de bekleding met een gebogen en getordeerde plaat. Door deze handig te schakelen is deze tweevoudig gekromde constructie gemaakt.

Floriade 1
Floriade 3

Akoestisch comfort

Akoestisch comfort

Voor Diep in Apeldoorn hebben wij hun nieuwe werkplek verbouwd. De afwerking binnen bestond met name uit gestucte wanden, beton en een harde tegelvloer. Door dit harde materiaal galmde de ruimte bijzonder sterk. Door de echo’s was het moeilijk elkaar te verstaan, zeker op afstand, en kregen mensen al gauw last van elkaars geluid en gesprekken.

Samen met architect Mireille Langedijk en Diep als opdrachtgever hebben wij een plan gemaakt om de ruimte te verbeteren. Wat betreft de akoestiek is er besloten om 6 akoestische panelen van in totaal 45m2 te maken en ook een aantal meubels akoestisch uit te voeren. Deze zijn grotendeels gemaakt van hergebruikt natuurlijk materiaal en hebben een geheel eigen karakter. Belangrijker nog is dat deze de gewenste verbetering geven van het gebruikscomfort van de ruimte.

WP_20170107_11_04_56_Pro

Het akoestisch karakter is vantevoren gemeten op verschillende frequenties. De galmtijd bleek in het begin rond de 3 seconden te liggen. Dit betekent kort dat een geluid 3 seconden blijft nagalmen in de ruimte. Na de ingreep is deze waarde gereduceerd tot ongeveer 1 seconde. Een geluid blijft nu dus drie keer minder lang ‘hangen’ in de ruimte. De ruimte is merkbaar rustiger en prettiger geworden om in te verblijven. Juist ook met meerdere mensen.

Metingen